Produkcia ropy v Rusku dosiahla v marci nové postsovietske maximum

02.04.2015 Celý región

Moskva 2. apríla (TASR) - Produkcia ropy v Rusku dosiahla v marci nové postsovietske maximum. Krajina tak ešte zvýšila vývoz komodity, a to v čase, keď ponuka na svetových trhoch vysoko prevyšuje dopyt. Ceny ropy sa v dôsledku toho držia na nízkej úrovni, čo škodí ruskej ekonomike. Informovala o tom agentúra Reuters.

Veľkí svetoví producenti z Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) si tiež zvolili radšej nízke ceny komodity ako redukciu ťažby a prípadnú stratu podielu na svetovom trhu. Vyhlásili, že obmedzia produkciu, aby podporili rast cien ropy iba vtedy, keď tak urobia aj ostatní producenti. V rovnako duchu sa vyjadrilo aj Rusko.

Navyše, ruskí predstavitelia tvrdia, že v náročných klimatických podmienkach na Sibíri je ťažké výrazným spôsobom upravovať objem produkcie vrtných veží, či už nadol alebo nahor.

Podľa údajov ruského ministerstva energetiky, produkcia dvoch ruských štátnych energetických gigantov Gazprom a Rosnefť dosiahla v marci rekordných 10,71 miliardy barelov (1 barel = 159 litrov) ropy denne. To je nový postsovietsky rekord, ktorý prekonal aj decembrovú ťažbu na úrovni 10,67 milióna barelov/deň.

Ruské ministerstvo energetiky minulý mesiac uviedlo, že očakáva nárast exportu ropy v tomto roku, aj v dôsledku zníženia dodávok ruským rafinériám. V tých totiž prebieha modernizácia, preto odstavujú časť výrobných kapacít. Podľa odhadov by mal export ropy z Ruska v tomto roku vzrásť o zhruba 3 milióny ton.
 

Vyberte región